
Hvordan fungere en driver?
Share
Hvilke materialer og størrelser?
En driver er den store kølle, du bruger til at slå ud fra tee på de lange huller. Hovedets størrelse måles i volumen i kubikcentimeter, hvor 460cc er det maksimalt tilladte. Formålet med en driver er som regel at slå bolden så langt som muligt – og helst ramme fairwayen. At slå bolden ind i træerne hjælper hverken din score eller imponerer dine venner.
Næsten alle moderne drivere har hoveder lavet af titanium og/eller kulfiber – materialer, der er betydeligt lettere end stål og gør det muligt for producenterne at designe et hoved med et stort sweet spot. Driverne har også tynde slagflader, som ved kontakt med bolden skaber en "trampolin-effekt". Dette sker, når fladen giver sig en smule ved slaget i et kort øjeblik og derefter retter sig op, hvilket sender bolden af sted med større kraft og øger slaglængden.
En vigtig note er, at nogle drivere efter januar 2008 anses for enten at være lovlige eller ulovlige i klubkonkurrencer. Den tekniske betegnelse for trampolin-effekten er Coefficient of Restitution (CoR), og den tilladte grænse er 0,83. Kort sagt betyder det, at hvis du slår en golfbold med 100 mph, må den maksimalt rebounde med 83 mph. Hvis den gør det hurtigere, anses køllen for ulovlig.
Mange modeller at vælge i mellem?
Det er ikke overraskende, at producenterne påstår, at deres drivere er de længste og mest tilgivende. Sandheden er, at moderne drivere fra førende mærker som Callaway, TaylorMade, Ping, Titleist og Mizuno alle er fremragende stykker udstyr. Valget afhænger derfor af en kombination af design, følelse, budget og eventuel præference for et bestemt mærke (hvilket ikke er nødvendigt at have). Udover de standardmodeller, der tilbydes, findes der nu også drivere med 'Offset', 'Draw' eller 'Neutral' indstillinger. Lad os se hvorfor...
De fleste spillere slicer bolden (højrehåndede spillere rammer bolden mod højre, når det ikke er ønsket). Dette sker, fordi køllehovedet er for 'åben' (peger mod højre) ved træf, hvilket ofte skyldes, at spillerens hænder er bag bolden når han/hun rammer i stedet for foran, hvor de burde være ved et godt sving.
Producenterne kompenserer for dette på to måder. De placerer vægt inde i køllehovedet (typisk tungt materiale som tungsten) på en måde, der hjælper med at lukke køllehovedet ved udslag. Et 'draw' er et let højre-til-venstre sving på bolden, hvilket er det modsatte af en slice og langt mere ønskværdigt (for nogen) – derfor findes der drivere, der er optimeret til draw-slag.
Nogle producenter tilbyder modeller, hvor du selv kan justere vægtfordelingen i køllen. Dette giver spillere mulighed for at tilpasse vægten efter deres præferencer, hvilket tager tilpasning et skridt videre end de fast vægtede køller. Selvom du ikke må ændre opsætningen under en runde, kan du med en justerbar driver tilpasse den til forskellige baner – én uge passer den til en fade, og den næste uge til en draw. Du får dermed en driver, der kan fungere som både draw, fade og neutral – alt uden at ændre dit sving eller greb.
En mere radikal løsning for dem, der ofte slicer, er drivere med et lille 'offset', hvor hovedet er placeret lidt bag skaftet. Dette hjælper med at lukke køllehovedet en smule ved slaget. 'Offset' drivere er især nyttige for spillere med lavere svinghastigheder, som for eksempel seniorer.
Hvilken loft skal man vælge?
Loftet refererer til vinklen på køllehovedet i forhold til det lodrette plan, og drivere fås typisk med loft mellem 8 og 13 grader.
Kort sagt betyder lavere loft, at boldens bane bliver fladere, men i hænderne på en dygtig spiller kan bolden flyve længere. For almindelige spillere, der ikke kan generere den nødvendige køllehovedhastighed, vil drivere med lavt loft dog resultere i kortere slag, på grund af manglende spin, typisk. Drivere med højere loft, som 12-13 grader, er bedst for spillere med lavere svinghastighed, der har brug for hjælp til at få bolden i luften – ofte seniorer, juniorer eller damespillere.
Loft mellem 9 og 11 grader passer til langt de fleste af os (90 % eller mere), som hverken har ekstremt hurtige eller langsomme sving. Næsten alle moderne drivere falder inden for dette område, og uanset dit handicap kan du ikke gå galt med en driver i dette loftinterval.
Hvilket fleks er bedst i skafter?
I dag fremstilles alle drivere med skafter af grafit og ikke stål som til størstedelen af jern. Et stift skaft giver bedre præcision til spillere med høj svinghastighed, men kan reducere distancen for spillere med lavere hastighed. Et let fleksibelt skaft er derimod ideelt for spillere med langsommere sving, som f.eks. seniorer, juniorer eller damespillere. Regular fleks skafter passer til størstedelen af spillere, da de giver en god balance mellem kontrol og distance.
Se vores brugte drivere
Tjek vores udvalg af brugte drivere her: Driver
Tjek også vores standsystem ud så du ved hvordan standen er på vores brugte golfkøller: Standsystem